Z nego komposta do zdrave in žive zemlje

Nov 19, 2023 | Izpostavljeno, Novice

Jesen prinaša priložnost za utrditev temeljev naših vrtov in pripravo na zimski počitek. V tem času je še posebej pomembno razmisliti o sestavljanju komposta, ki ima ključno vlogo na biodinamičnih kmetijah.

Kompost je bogat vir hranil, ki izboljšuje strukturo tal, povečuje zadrževanje vlage in spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov. Sestavljanje komposta je premišljeno dejanje, ki združuje različne organske materiale, kot so rastlinski kuhinjski ostanki, pokošena trava, vrtni odpadki in listje. Ta pestra mešanica ne le obogati tla s hranili, ampak tudi spodbuja biološko raznovrstnost in aktivnost mikroorganizmov v tleh. Če so v kompostu ostanki pesticidov ali gensko spremenjenih organizmov (gso), razkroj ne bo potekal dobro, saj škodujejo organizmom, ki kompostiranje opravljajo.

Kompost v biodinamičnem kmetijstvu, kjer se poudarja holistično razumevanje kmetije kot živega organizma, ni le gnojilo, temveč živahna in živa snov, ki bogati zemljo z vitalnostjo. Pomaga ohranjati ravnovesje v ekosistemu vrta, spodbuja rast zdravih rastlin ter povečuje odpornost pred škodljivci in boleznimi. Hkrati pa zaradi aktivnega komposta ni več potrebe po umetnih gnojilih in kemičnih sredstvih, kar je v skladu z načeli trajnostnega in naravnega kmetovanja.

V društvu Adja Štajerska skupaj izdelujemo kompostne preparate, ki so poseben del biodinamičnega pristopa h kompostiranju. Vabimo vas v vam najbližje društvo po nova znanja.