Pesina juha z zeliščno soljo Majnika in ajdo

Feb 18, 2022 | Recepti

Za 4 osebe:

SESTAVINE:
1 žlica olivnega olja
1 sesekljana čebula
200 g rdeče očiščene, sesekljane pese
500 ml vode z 2 žličkama zeliščne soli Majnika
400 g paradižnikovih koščkov (iz pločevinke)
zmlet črni poper

ZA NADEV:
250 g kozjega (ali navadnega) jogurta
sok 1 limone
200 g skuhane ajdove kaše

PRIPRAVA:
V večji posodi segrejemo olivno olje in popražimo čebulo, da porumeni. Dodamo rdečo peso, poper in vodo z zeliščno soljo Majnika. V primeru, da imamo svežo peso, jo kuhamo 30-40 minut, tako da se zmehča, in nato dodamo paradižnikove koščke. Če imamo že kuhano peso, potem samo počakamo, da zavre, dodamo paradižnikove koščke in kuhamo še 2-3 minute. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, da postane gladka. Po potrebi še dodatno začinimo z zeliščno soljo Majnika.

Za nadev zmešamo jogurt z limoninim sokom. Juho razdelimo v 4 skodelice, v vsako dodamo malo jogurta in kuhane ajdove kaše ter postrežemo to čudovito pisano juho.
Dober tek!