• • •
»Kalčki do vir sveže hrane, vitaminov in mineralov, od jeseni do spomladi. Pokažejo ti, kakšno neverjetno voljo imajo na primerni temperaturi in vlagi. To so življenjske sile v živih stvareh – te nas v resnici nahranijo.«
Vir: Kristjan Šmid, Jutranji program Radia Maribor, Katja Temnik in Ekološki zeliščni vrt Majnika, 1. 6. 2021
https://www.rtvslo.si/radio-maribor/jutranji-program/katja-temnik-in-ekoloski-zeliscni-vrt-majnika/582430
• • •
KALČKI
Katja: »Kalčki so tista mlada, sveža, živa zelenjavica, ki je predvsem zelo uporabna v temnem delu leta od jeseni do spomladi, nekako do maja, junija, dokler ne bo druge sveže zelenjave. Kalčki so zelo mlade rastlinice, stare nekje 8 dni (alfa-alfa ali lucerna) in to je kaleče seme, ki je razvilo svoj poganjek, ki vsebuje zelo veliko vitaminov, mineralov, hkrati pa so vse snovi v njem razgrajene na osnovne oblike, da jih naše telo lahko zelo hitro absorbira.
Zeleni kalčki vsebujejo zelo veliko klorofira, ki je kot zelena kri. Sestava je zelo podobna kot jo ima hemoglobin, le namesto železa je magnezij. Zeleni kalčki posebej ugodno vplivajo na našo kri in zdravje nasploh. Velika vrednost kalčkov je tudi v tem, da potrebujemo zgolj ekološko netretirano seme, vodo ter kozarec, morda pladenj za živila in si jih lahko vzgojimo kar sami doma.«
Kalčke si lahko vzgojimo kar sami doma
Katja: »Najprej namočimo seme čez noč (8-12 ur) v čistem kozarcu za vlaganje. Pokrijemo ga z gazo ali starimi zavesami, ki smo jih dobro razkužili, to je »pokrovček«, ki ga pritrdimo na kozarec z elastiko in potem to vodo dobro speremo trikrat. Voda je vsakič obarvana, ker se sprosti zelo veliko snovi in mineralov. To vodo lahko zbiramo in jo uporabljamo za zalivanje rož, visokih gred, rastlinjaka, saj je odlično mineralno naravno gnojilo. Kalčke spiramo dvakrat dnevno. Skozi mrežico nalijemo vodo v kozarec, jo odcedimo in to počnemo zjutraj in zvečer. Dve glavni pravili pri vzgoji kalčkov sta: ne smejo se posušiti, zato ne smete predolgo čakati s spiranjem in pa ne sme se nabirati voda, da ne začnejo gniti, vedno morajo biti vlažni.«
Hranljivi kalčki – že pest kalčkov vsebuje več vitaminov kot cela skleda solate.
Kalčki naj bodo na svetlobi, a ne NEPOSREDNO na soncu
Katja: »Alfa-alfa, lucerna kalčki, brokoli, redkvica … so zelo hranljivi, blagi kalčki in so zelo primerni tudi za otroke. Po treh, štirih dneh začnejo poganjati klični listi in če jih imamo v kozarcu, se ta zelo hitro polni, čeprav smo vanj stresli samo eno žlico semen. Malo si pomagamo tudi z vilicami, da kalčke razporedimo po kozarcu. Najbolje uspevajo na svetlobi, da razvijejo klorofil, a sonce ne sme sijati nanje. Tako jih spiramo približno teden dni. Ko bo kozarec že lepo poln, so dovolj veliki za uživanje. Takrat bomo sneli mrežico s kozarca, jih sprali s tremi vodami, dobro odcedili, potem pa jih dodamo solati, prigrizkom, v sendviče … lahko pa jih shranimo za par dni. Mi običajno damo kalčke na papirnato brisačko, ki jo vložimo v posodo, ta pa ne sme biti neprodušno zaprta, ker kalčki še dihajo, rastejo. Lahko jo damo v posodo, ki ima »gumb« za zračenje ali v steklen kozarec, ki ni »zavit« neprodušno.«
Hranilna vrednost kalčkov
Majda: »Poenostavljeno rečeno so kalčki prehransko dopolnilo, ki učinkuje že v malih količinah. Ko se začne postopek kaljenja, se v tem semenu vse prebudi: od encimov, ki so že bili tam, do teh, ki nastajajo na novo in osnovne hranilne snovi, prav tako tudi minerale začnejo pripravljati v obliki, ki je sprejemljiva za ta mali kalček, ki je v semenu, da bo iz njega vzklila rastlina. Beljakovine so razgrajene na osnovne aminokisline, ogljikovi hidrati na osnovni sladkor. Najlepše se to vidi, če kalimo žito, pšenico. Ko jo pojemo, je sladka. Podobno je z maščobami. Osnovne maščobne kisline in minerali se pretvorijo v kelatno obliko, ki je dosti bolj sprejemljiva, se lažje absorbira v naši prebavi. Hkrati pa se tvorijo novi encimi, vitamini, kar je največje bogastvo.«
V kalčkih do petdesetkrat več vitaminov kot v odrasli rastlini
Majda: »Z raziskavami so ugotovili, da je v kalečih semenih desetkrat ali celo do petdesetkrat več vitaminov in encimov kot v odrasli rastlini. In mi to zaužijemo še v obliki, ki se zelo hitro absorbira. Zato je dovolj že majhna količina kalčkov, ki jo damo npr. na solato. Kis jih ne uniči, jih pa uniči toplota, saj so vitamini in encimi zelo občutljivi na temperaturo. Zelenih kalčkov ne kuhamo, dodamo jih solatam in kuhanim jedem čisto na koncu, posujemo jih po krožniku. Drugače je pri stročnicah, ki jih damo kaliti. Te so veliko lažje prebavljive, bolj bogate s hranili, te je pa dobro, da jih podušimo vsaj 5 minut, ker jih uživamo z zrnjem vred.«
Praktičen nasvet za hranjenje zelišč: lahko jih damo v kozarce, jih zelo dobro zapremo, zraven pa damo riž, ki smo ga zavezali v prazno filter vrečko za čaj. Riž nase veže vlago in če zelišča niso bila čisto dobro posušena, vseeno ne bodo splesnela.
Vir: Zeliščni vrt in kalčki, novinarka Tanja Dominko, tekst: Mirjam Judež, Radio Ognjišče, 30. 3. 2021
https://radio.ognjisce.si/sl/236/oddaje/33061/zeliscni-vrt-in-kalcki.htm
• • •