O zeliščni soli

Apr 26, 2022 | O zeliščni soli, Vsebine

• • •

KUHINJSKA ZELIŠČNA SOL

Ekološka zeliščna sol se razlikuje od drugih podobnih, pridelanih v Sloveniji, predvsem po svoji univerzalnosti – ker vsebuje tako veliko različnih zelišč in zelenih delov zelenjave (19), jo lahko uporabljamo za vse slane jedi, pri katerih uporabljamo sol (zelenjava, meso, ribe, omake, juhe, namazi …) – in dosegli bomo, da je jed veliko bolj okusna v tistem svojem prvinskem okusu. Čeprav druge zeliščne soli na trgu običajno vsebujejo večji odstotek zelišč, pa je njihov učinek ta, da imajo potem vse jedi od mesa do zelenjave enak oz. zelo podoben okus. Nam kvaliteta lastne pridelave omogoča, da uporabljamo manjši delež zelišč, ampak je ta veliko bolj raznovrsten.

Vir: Katja Temnik, »Negujte svoj vrt!«, Pogovor z biodinamično kmetico Katjo Temnik z Zeliščnega vrta in kmetije Majnika, tekst: Marjana Lavrič, revija Bodi eko, april 2022

• • •

KUHINJSKA ZELIŠČNA SOL S KORENINO SVETLOBE

»Korenina svetlobe je posebna rastlina, ki raste v kremenčevem pesku. Če bi jo na primer, posadili na njivo bi zrasla precej razvejana korenina, ki bi jo le stežka uporabili. Zato napolnijo visoke grede oziroma sode s kremenčevim peskom, medtem ko je zgornji del nasut z nekaj zemlje. Zrastejo ogromne korenine čez celi sod do dna. Posebnost je, da kremen posreduje svetlobo pod zemljo in se iz te “kozmične svetlobe” korenina debeli. Kar pri običajnih rastlinah dobimo s klorofilom, kjer je pretvorjena sončna energija v kemično energijo, dobimo tukaj s korenino. Ta sončna energija je shranjena v sami korenini. Utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva Rudolf Steiner je trdil, da je to ena redkih rastlin, ki vnaša svetlobo v človeka. Ta je še posebej pomembna v današnjem načinu življenja s toliko motilci, stresa in tehnologije – človek temni. Ta rastlina je še posebej v pomoč pri tem. Lahko jo uporabljamo za samostojne jedi. Da pa jo uživamo vsak dan sta Katja in Majda pripravile mešanico korenine svetlobe s soljo. tako vas lahko krepi vsak dan in si lahko mimogrede “posolite svoje zdravje.”

Vir: Poletje na Ljubljana TV, 23. 7. 2021
https://www.dobrozdobrim.si/dobr-blog/kmetija-majnik-biodinamino-zeliscarstvo-katja-temnik-zeliscni-vrt-majnika

• • •

SVETLOBNI KOREN

Svetlobni koren, ki se v kitajskem zeliščarstvu imenuje šan jao, je sladko blagodejno zelišče, ki stimulira želodec in vranico ter deluje tonično na pljuča in ledvice. Gomolj vsebuje alantoin, ki pospešuje proces celjenja, kot živilo se uporablja tudi pri zdravljenju utrujenosti, izgube teže, slabega apetita, slabe prebave, kronične driske, astme, suhega kašlja, pogostega ali nenadzorovanega uriniranja, diabetesa in čustvene nestabilnosti. Zunanje pa se uporablja za zdravljenje razjed in abscesov. Vplival naj bi tudi na lepo polt in čvrste lase.  

Rastlina, ki uspeva v rodovitni, dobro odcedni (peščeni) zemlji na sončni legi, je lahka za gojenje. Rastline potrebujejo tri do štiri leta, da dosežejo polno zrelost. Svetlobni koren je plezalka, ki spominja na slak. Lahko ga uspešno gojimo kot manjšo grmovnico ali – morda enostavneje – ga gojimo na podoben način kot fižol – rastlina naj pleza po opori. Majhni beli cvetovi imajo prijeten vonj po cimetu, če želite seme, pa je treba gojiti moške in ženske rastline. V cvetu je od zgodnje jeseni. Cvetovi so dvodomni (posamezni cvetovi so moški ali ženski, vendar je na eni rastlini le en spol, zato je treba gojiti tako moške kot ženske rastline. Seme sejemo spomladi na sončnem območju, v hladnejšem podnebju pa v rastlinjak. Skali v enem do treh treh tednih pri 20 °C. Tla naj bodo vlažna, vendar ne mokra. Mnogi priporočajo vzgojo v visoki gredi, ki se na eni strani odpre – tako boste lažje prišli do dolgih gomoljev.

Korenina svetlobe ima zelo pestro sestavo hranilnih snovi. Gomolj vsebuje škrob, beljakovine, maščobe, aminokisline, saponine, polisaharide, sluzi, vitamine in 31 različnih elementov v sledeh. Posebnost korenine svetlobe pa ni samo njena bogata sestava, temveč predvsem njena zmožnost hranjenja svetlobnih etrov, ki jih ljudje potrebujemo in jih bomo v prihodnosti potrebovali še vedno bolj: “Fiziološka presnova svetlobe, tj. sprostitev svetlobe iz živila, je namreč danes med drugim zaradi visokotehnološke obdelave živilskih surovin zelo otežena. S sodobno obdelavo živil se hrani, ki jo uživamo, odvzame prav ta notranja kvaliteta. Uživanje živil, ki vsebujejo korenino svetlobe, lahko pripomore k odpravi tega pomanjkanja,” so še dodali v zeliščnem vrtu.

Vir: Svetlobni koren ima prav posebne zdravilne učinke, www.dominvrt.si, 9. 6. 2021
https://www.dominvrt.si/oddaje/dom-in-vrt/zelisca-vrt.html(modal:p/mailing)?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_content=fb_okusno_post_21042021_zeliscni_vrt&utm_campaignfb_okusno=

• • •