Revija Bodi eko: “Negujte svoj vrt!”

Maj 19, 2022 | 2022, Mediji o nas, Novice

Pogovor z biodinamično kmetico Katjo Temnik z Zeliščnega vrta in kmetije Majnika,
tekst: Marjana Lavrič, revija Bodi eko, maj 2022

• • •

… Kako je kalilo seme, da sta iz majhnega, ljubiteljsko negovanega zeliščnega vrtička zrasla Zeliščni vrt in kmetija Majnika? Z odhodom v pokoj je mama Majda zaprla vrata kabinetov, kot sta laboratorij in učilnica, in se v celoti posvetila svoji veliki ljubezni – zeliščem. Po izjemno uspešni karieri kapetanke slovenske košarkarske reprezentance, mednarodno uveljavljene športnice pa tudi magistrice plitologije se je domov v Žiče vrnila še hči Katja in sta skupaj predano spoznavali biodinamično kmetovanje. A nista ostali le pri zemlji in rastlinah, v središču njunega delovanja je bil človek. Skupaj z njima nastaja skupnost srčnih ljudi, ki vzgaja kali novih kultur – za svet, kjer smo in bomo le skrbniki popolnega stvarstva ….

• • •

KUHINJSKA ZELIŠČNA SOL
Ekološka zeliščna sol se razlikuje od drugih podobnih, pridelanih v Sloveniji, predvsem po svoji univerzalnosti – ker vsebuje tako veliko različnih zelišč in zelenih delov zelenjave (19), jo lahko uporabljamo za vse slane jedi, pri katerih uporabljamo sol (zelenjava, meso, ribe, omake, juhe, namazi …) – in dosegli bomo, da je jed veliko bolj okusna v tistem svojem prvinskem okusu. Čeprav druge zeliščne soli na trgu običajno vsebujejo večji odstotek zelišč, pa je njihov učinek ta, da imajo potem vse jedi od mesa do zelenjave enak oz. zelo podoben okus. Nam kvaliteta lastne pridelave omogoča, da uporabljamo manjši delež zelišč, ampak je ta veliko bolj raznovrsten.

HIDROLATI
»Hidrolat je kondenzirana para, ki je pri prehodu skozi rastlino nase vezala učinkovine rastline, ki jo destiliramo, pri čemer so najbolj pomembna eterična olja, ki ostanejo v tej »rožni vodi«, kot se hidrolati tudi imenujejo. Ker pa so ta eterična olja v tako blagi obliki, je uporaba hidrolatov veliko bolj vsestranska od uporabe samih eteričnih olj. Poleg kozmetične rabe lahko npr. hidrolat sladkega pelina uporabljamo tudi notranje – proti črevesnim težavam in za odpornost. Melisin hidrolat je izjemno učinkovit pri kožnih srbečicah in virusu herpesa, v inhalaciji vroče kopeli pa za čiščenje sinusov. Lovorov hidrolat čisti in uravnava limfni sistem, pospešuje cirkulacijo, deluje protivnetno.«